A Slice of Life | Ilka van Steen en Sietse van den Berg

 

Praktisch, efficiënt en vaak omschreven als onopmerkelijk; Eindhoven spreekt misschien niet meteen tot de verbeelding. Maar voor Ilka van Steen, programmacoördinator aan de Design Academy, en haar man Sietse van den Berg, eigenaar van Bagels & Beans in het stadscentrum, is de stad veel meer geworden dan alleen een plek om te wonen. Het is hun thuis, hun werkplek en een omgeving vol onverwachte connecties. Op een lome zondagmiddag, gezeten onder de winterzon in hun voortuin in Meerhoven, spraken we over het leven, design en het veranderende karakter van de stad. 

 

‘Ik wilde hier niet wonen’, geeft Ilka toe. ‘Specifiek Meerhoven voelde fantasieloos aan.’ Toch wist zij zich over de identieke huizenrijen, het ogenschijnlijke gebrek aan sociaaleconomische diversiteit en de afwezigheid van levendigheid heen te zetten. ‘ Ik houd ervan als het saai is als ik thuis ben,’ bekent ze. Dankzij het moederschap, de vele groene ruimtes en het gevoel van veiligheid in haar omgeving veranderde Ilka’s perspectief. Ook haar werk aan de Design Academy Eindhoven is een belangrijke factor, omdat ze hier bijdraagt aan de collectieve inspanning van het vormgeven van de toekomst van de stad: ‘We vertegenwoordigen het menselijke aspect van vooruitgang doordat we klimaatverandering aanpakken en machtsstructuren heruitvinden. In essentie betekent dit, dat we met design de samenleving vormgeven.’

Sietse’s reis was anders. Geboren in Veldhoven werkte hij jarenlang in veeleisende, stressvolle professionele keukens. ‘Zoals in een Gordon Ramsay-programma,’ zegt hij. Het keerpunt kwam toen hij zijn passie voor koffie ontdekte en uiteindelijk meerdere Bagels & Beans-locaties opende. Geïnspireerd door de storytelling van strips en literatuur ziet hij parallellen tussen de geopolitieke thema’s in verhalen zoals Kuifje en het Eindhoven van nu. Hoewel Sietse zich bewust is van de problematische weergave van Congolezen in Hergé’s vroege werk, bewondert hij de Klare Lijn-stijl, het vermogen van Hergé - de bedenker en tekenaar van Kuifje - om de tijdsgeest vast te leggen en de subtiele manier waarop hij raciale vooroordelen uitdaagde. Ook in Eindhoven ziet hij hoe ‘alle geschiedenissen, waarheden en realiteiten de stad vormen.’ Sietse gelooft dat het beluisteren van elkaar en het transformeren van onze wereldbeelden zoals Hergé dat deed, de manier waarop we elkaar zien en met elkaar omgaan, zal veranderen.

Het zijn de vriendschappen van hun kinderen en de vertrouwde gezichten die dag in, dag uit terugkeren bij Bagels & Beans; Ilka en Sietse waarderen het alledaagse leven in Eindhoven enorm. Eindhoven mag dan misschien niet de grandeur van steden als Amsterdam, Utrecht, Londen of New York hebben, maar de openheid, de pretentieloosheid én het feit dat de toekomst hier nog geschreven wordt, maken het tot een stad om in de gaten te houden - en om te blijven. 

 

‘“Een stad wordt niet gemeten aan zijn lengte en breedte, maar aan de breedte van zijn visie en de hoogte van zijn dromen’” 
Herb Caen