Brainporter: Kavitha Varathan
Kavitha Varathan werd geboren in Chennai, Tamil Nadu, in India. Ze is de oprichtster en de CEO van Expat Spouses Initiative (ESI). Kavitha heeft de ambitie om impact te maken voor partners van internationale kenniswerkers die in de regio Eindhoven wonen. Toen ze in 2008 met haar man Thiru naar Nederland kwam, vervolgde ze haar carrière als architect en voegde daar later een masteropleiding Architectuur aan de TU/e aan toe. Eindhoven voelt als thuis voor haar, stelt ze. De Indiase is echt gemotiveerd om het verschil te maken.
Wat zoeken internationals als ze naar de Brainportregio verhuizen? En is Brainport een perfecte stad of regio in wording? Ik stel me voor dat het veel lijkt op het Eindhoven van een eeuw geleden, toen mensen voornamelijk uit Nederland deel wilden uitmaken van het Philipsverhaal. Nu komen mensen vanuit alle hoeken van de wereld hier om hun inspiratie en roeping te vinden, en bij te dragen aan innovatie. In het afgelopen decennium hoorde ik talloze Philips-verhalen; van taxichauffeurs, van ouderen die een praatje maakten in een café, van nieuwe of oude zakelijke kennissen, van een
buurman.
Pas later realiseerde ik me dat deze mensen eigenlijk niet het Philips-verhaal delen, maar hun eigen verhaal. Verhalen die zelfs vandaag de dag nog hun coördinaten zijn. En die draaien om de eenvoudige maar fundamentele vraag voor velen: ‘Wie ben je?’ Brainport zal een geweldige regio van de toekomst zijn als mensen hier hun doel en identiteit vinden. Waarom dit? Waarom ik? Waarom hier? De internationals zullen waarschijnlijk zelf ook ‘Brainporters’ worden, als zij deel kunnen uitmaken van het verhaal.
Voor mij geldt dat ik mijn carrière hier verloor, maar een roeping vond...
Brainport heeft me uitgedaagd, beloond en in staat gesteld om in de voorhoede verandering te stimuleren. Ik ben architect en ontwerper van beroep, en heb uit de eerste hand ervaren hoe moeilijk het is om als meeverhuizende partner toe te treden tot de arbeidsmarkt. Ik besloot niet op stand-by te gaan en mijn identiteit terug zien gaan tot het zijn van ‘de vrouw van iemand’, toen ik Expat Spouses Initiative oprichtte, het initiatief voor expatpartners. Want meestal is het niet alleen een individueel talent dat verhuist, maar een heel gezin dat ontwortelt. Terwijl de werkende partner doorgaans nieuwe routine in het werk ervaart, hebben de meeverhuizende partners vaak geen toegang tot essentiële informatie en netwerken. Maar al te vaak ontbreekt zelfs een eigen, natuurlijke reden om betrokken te raken bij de lokale gemeenschap, wat bovendien mentale en emotionele tegenslagen met zich
meebrengt.
Het is een paradox: de meeverhuizende partners en echtgenoten van kennismigranten zijn vaak zeer bekwame en hoogopgeleide individuen, maar op de lokale arbeidsmarkt worden zij over het hoofd gezien. Door hen niet effectief te betrekken creëer je niet alleen het uitsluiten van de betrokken gezinnen, maar verlies je ook talent: statistieken tonen aan dat een derde van alle internationale opdrachten voortijdig beëindigt, waarvan bijna zeventig procent te wijten is aan het feit dat partners enkel indirect betrokken zijn. Het Expat Spouses Initiative, gedreven door een basis gemeenschapsbenadering, werkt actief aan het overbruggen van deze kloof. Onze gemeenschap telt nu meer dan 3.500 professionele meeverhuizende partners en echtgenoten, en we breiden nog steeds uit. Alleen al in Brabant is de schatting dat de komende paar jaar ongeveer 23.000 partners inkomensafhankelijk van hun partner. Ik ben een trotse Brainporter omdat ik hier mijn doel en identiteit vond. Met het Expat Spouses Initiative helpen we vele andere internationals met het vinden van hún eigen weg.
Kavitha Varathan
Oprichter Expat Spouses Initiative
Foto: Bas Gijselhart