Brainporter: Stefan de Bever

Watskeburt in de Brainport Eindhoven*
*naar een lied van ‘De Jeugd van Tegenwoordig

Is Eindhoven booming? Natuurlijk is Eindhoven booming. Als je kijkt wat er allemaal veranderd is in de afgelopen decennia, dan besef je dat er het nodige is doorontwikkeld. We hebben zeker niet stil gezeten. In mijn jeugd speelde ik bij PSV basketbal in Woensel. Een echt Eindhovens cluppie. We speelden er met jongens waarvan er negen van de tien uit Eindhoven kwamen. Zes van de tien met ouders die voor of bij Philips werkten. Één jongen met roots in Suriname, zo’n beetje de enige hier in die tijd in Eindhoven. Ook zijn vader kwam voor Philips. Aan het einde van het seizoen keken we dan naar opnamen van de NBA-finales. Omdat één van die vaders in het bezit was van een Video 2000-systeem met van die grote Video 2000-cassettes. Hij kreeg die banden per post uit Amerika toegestuurd, hoe leuk was dat.

Nu, veertig jaar later, speel ik nog steeds bij deze basketbalvereniging, een afsplitsing van het voormalige PSV, BCE (Basketbal Club Eindho- ven). Ik ben uiteraard de oudste in het team, en mag nog steeds meerennen, wat op zich nog steeds goed lukt, al zeg ik het zelf. Nu zitten er van de vijftien spelers hooguit vijf Neder- landers in het team. Op een avond spelen we soms vijf tegen vijf en zijn er twee Nederlands sprekende jongens aanwezig waarvan ik er één ben. Verder zijn het jongens uit Servië, Bosnië, Letland, Frankrijk, Italië, Marokko, Spanje en uit Polen. Ze werken bij bedrijven in onze Brainport, toeleverend en ontwikkelend. Aan het einde van het seizoen kijken we zo nu en dan nog steeds naar de NBA-finales, dan wordt het (illegaal) gestreamd vanaf internet.

 

Mijn broer is lang geleden verhuisd van Amsterdam naar New York en later weer terug naar Amsterdam. Hij snapt soms niet waar ik het over heb, als ik spreek over Brainport.

De dynamiek hier. De grootste economische motor waar Nederland momenteel op draait. Het is, denk ik, ook voor Nederlandse begrippen niet te bevatten wat hier gaande is. Hoezo wordt er in dat provinciestadje zoveel Engels gespro- ken? Hoezo wonen bij jullie zoveel internationale (kennis)werkers? Ik kom zelf vaak vanwege mijn werk als architect bij deze bedrijven op bezoek. We faciliteren de hightech- en maakindustrie in deze regio zodat ze hun expansie kunnen waar- maken. Dan zie je wat er gaande is en wat onze regio drijft; de innovatiekracht, top-down en bottom-up gaan hand in hand. Buigbare video- screens, robotica, fotonica, IT, bedrijven die low- tech en hightech componenten in elkaar zetten. De vele prototyping faciliteiten en labs, waar de nieuwste concepten tot wasdom komen en daad- werkelijk nieuwe business modellen genereren. Dat doen we samen met een hele grote groep mensen. Mensen zoals jij en ik, die we overal tegenkomen. Dat is blijkbaar voor Nederlandse begrippen bijzonder. Maar hoe leg je dat uit?

 

Wist je dat de naam Eindhoven van oorsprong een afgeleide is van het riviertje de Einde (dat we tegenwoordig kennen van de Gender) en hova (een gebouw met grond ten behoeve van de exploitatie). Geologisch maakt het wie we zijn op deze specifieke plek. De continuïteit van stromend water, de dynamiek van verandering, de manier waarop we bij elkaar komen om dingen samen te doen. Hoe mooi is Brainport...

Stefan de Bever
Architect/eigenaar De Bever Architecten