Column Jin: Nederland en China, een dubbele leerervaring
Technologisch Reisverslag
Voor het eerst sinds de pandemie ben ik weer in China op zakenreis. Samen met mijn collega bezoeken we Beijing, Hangzhou, Suzhou en Shanghai. We spreken met klanten en relaties. Het valt mijn collega op dat hij qua technologie echt hulpeloos is zonder WeChat. Alle apps op je telefoon in één app; dat kan allemaal via WeChat. Wat mijn collega ook opvalt, is hoe goed geïnformeerd en openhartig de taxichauffeurs in Beijing zijn over de uitdagingen van het land. Iedereen is tevreden met wat China tot nu toe heeft bereikt, maar blijft kritisch over de grote uitdagingen waar China voor staat. Corruptie wordt met name hard aangepakt in de vastgoedsector, gezondheidszorg en het onderwijs. Men streeft er ook naar om het imago van China op het wereldtoneel te verbeteren en vraagt zich af hoe ze hieraan kunnen bijdragen. Dit zijn tekenen voor mij dat China goed bezig is.
De afgelopen jaren heeft China zichzelf getransformeerd tot een wereldmacht in de technologische sector, en het voelt voor mij alsof Nederland elke dag een stap achter dreigt te raken. We moeten luisteren naar de waarschuwing van Wennink, de topman van ASML. Hij stelt dat we moeten voorkomen dat we ‘fat, dumb and happy’ worden. Het is hoog tijd dat Nederland een bladzijde uit de handleiding van China haalt en technologische innovatie omarmt om de economie te stimuleren en de samenleving te verbeteren, met inachtneming van onze behoefte aan vrijheid en onze ethische normen en waarden. China staat bekend om zijn ambitieuze plannen op het gebied van technologische ontwikkeling, zoals het ‘Made in China 2025’ initiatief, dat gericht is op het versterken van de Chinese technologische sector en het bevorderen van innovatie. Nederland kan ook leren van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling die China de afgelopen jaren doet, waardoor het land een wereldleider is geworden op het gebied van innovatie. Met talloze incubators, financieringsmogelijkheden en overheidssteun heeft China een bloeiend ecosysteem voor start-ups gecreëerd.
Waar China de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt op het gebied van digitalisering, kan Nederland leren van de manier waarop China digitale technologie heeft omarmd om de efficiëntie in de publieke sector te verbeteren. Het gebruik van digitale platforms en diensten kan helpen bij het stroomlijnen van overheidsprocessen en het bieden van betere diensten aan burgers. Aan de andere kant kan China ook van Nederland leren op het gebied van een sterk sociaal vangnet en een goed ontwikkelde gezondheidszorg. Met de anti-corruptiecampagnes probeert China dit te bereiken, en het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd.
Kortom, Nederland inspireert China, maar China kan ook Nederland inspireren als het gaat om het gebruik van technologie voor economische groei en maatschappelijke ontwikkeling.