Column Jin: Inclusiviteit in organisaties
Laten we meer ons best doen om te verbinden
In een tijd waarin oorlog, politieke verdeeldheid en radicalisering steeds meer de maatschappij verscheuren, hebben we naar mijn mening juist nu meer dan ooit behoefte aan die ene grote veilige knuffel van inclusiviteit. Ik roep alle bedrijven op om hier open minded voor te staan en actie te ondernemen.
Sommige bedrijven worstelen met inclusiviteit vanwege de vrees voor verandering. En ja, die angst is overal, ook onder de grijze blanke mannen met hun old boys network. En dat is best begrijpelijk; het kan intimiderend zijn om het gevoel te hebben dat je als onderdeel van de meerderheid een minderheidsperspectief moet omarmen. Maar het ís echt niet eng. Het punt is niet om een groep te vervangen door een andere, maar om een omgeving te creëren waar iedereen zich vrij en veilig voelt om mee te doen.
Mind you dat inclusiviteit niet alleen gaat om het accepteren van verschillende culturen en overtuigingen binnen een organisatie, maar ook om het vinden van een gemeenschappelijke grond waarop iedereen kan bouwen. Open minded zijn en realiseren dat we allemaal verantwoordelijk zijn om te verbinden in de organisatie, óók al ligt verbinden niet direct in je aard. Iedereen kan hier een bijdrage aan leveren.
Het is echt onzin en een slap excuus als mensen zichzelf niet als een verbinder zien. Zo moeilijk is het niet om oprecht interesse te tonen voor een nieuwe collega uit een andere team.
De grote challenge bij veel organisaties is het gebrek aan diversiteit in leiderschap. Wanneer de top van een organisatie niet divers is, ontstaat er een kloof in begrip en representatie van verschillende perspectieven binnen de organisatie. Zo heb ik zelf helaas ernstige vorm van discriminatie meegemaakt dat vervolgens door de top van de organisatie werd gebagatelliseerd. Dat soort ervaringen wens ik niemand toe, maar het gebeurt nog steeds.
Wil je een een inclusieve organisatie creëren, dan is cultuurverandering onvermijdelijk. Het is essentieel dan gelijkheid, respect en een gevoel van waardering te bevorderen voor alle werknemers. En de voordelen van inclusiviteit zijn natuurlijk overduidelijk: een inclusieve omgeving bevordert diversiteit, wat direct leidt tot een breder scala aan perspectieven en ideeën. Dan heb je een voedingsbodem voor innovatie en creativiteit gelegd. Bovendien verbetert het de werkcultuur, wat resulteert in hogere tevredenheid, betrokkenheid van medewerkers en daarmee dus ook de productiviteit.
Ik ben trots dat ik bij Crowe werk. We zijn continu bezig met de welzijn en ontwikkeling van onze organisatie. Als gevolg van ons medewerkers- tevredenheidsonderzoek scoren wij al jarenlang achter elkaar het hoogste op jezelf durven te zijn en de goede klik met collega’s. Als elke organisatie op de wereld de focus legt op de verbinding, welzijn en ontwikkeling van hun werknemers, dan lossen we verdeeldheid en radicalisering op en verbeteren we daarmee toch de wereld?