Brainporter: Rik Thijs

Een groene stad = een sociale stad
Brainporter: Rik Thijs

Eindhoven is één van de groenste steden van ons land, met prachtige parken aan de randen van de stad zoals de Genneper parken, de Dommelvallei, landgoed De Wielewaal of het Philips de Jonghpark. Alleen het centrum blijft achter.
Ook de Brainportregio heeft veel groen, bijvoorbeeld De Groote Heide en Van Gogh Nationaal Park.
Wethouder voor klimaat en energie, grond en vergroening in Eindhoven Rik Thijs pleit voor een revolutie van groen en groei: ‘Groen is belangrijk. Het geeft een prettig leefklimaat voor mens en dier.’

 

‘Afgelopen jaren zagen we dat de zomers steeds warmer worden en het hier ook bijna 40 graden kan worden. En dit jaar ervaarden we allemaal dat aan de vele regenval geen einde leek te komen.

Groen zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen, het vangt water op bij heftige regenval en biedt ruimte voor ontspanning. Mensen voelen zich beter in een groene omgeving, we kunnen niet meer zonder. En als er meer woningen in het centrum worden gebouwd en Brainport blijft groeien, moeten we nóg meer groen gaan creëren. Want ook al is er al veel van in onze stad, het is niet genoeg. Mensen willen van dichtbij van groen kunnen genieten, ook in de binnenstad. Wat gaan we doen? Ik neem je mee.

Over een paar jaar…
… loop je van een groene binnenstad met minimaal 50 bomen naar een groen Clausplein om daar op een bankje onder bomen te gaan zitten. Je neemt een drankje op een groen Wilheminaplein en gaat vervolgens nog even ontspannen in het Victoriapark waar het riviertje De Gender stroomt. Of je loopt langs een vergroende Dommel door de stad. Mensen die in het centrum komen wonen, winkelen of werken kunnen altijd dichtbij genieten van groen.

… bezoeken Eindhovenaren en mensen uit de Brainportgemeenten de Wielewaal. Een gigantisch waardevol park dat honderd jaar particulier bezit was van onder anderen Frits Philips. In 2022 hebben we als gemeente landgoed De Wielewaal aangekocht, in 2025 hopen we het open te stellen voor publiek.

Onderzoek heeft al aangetoond dat het park de gezondheid van mensen verbetert.

… zijn de openbare ruimte in wijken aanzienlijk vergroend. Met perken, nieuw aangeplante bomen en groenere boomspiegels.
Als gemeente gaan we hier stevig op inzetten, waar mogelijk samen met inwoners. Meer groen in de buurt vergroot de leefbaarheid en versterkt de sociale cohesie. Een groene stad staat voor ons gelijk aan een sociale stad!

Dit is wat de gemeente kan doen, maar iedereen kan een steentje bijdragen aan een groener en future proof Brainport.
Heel simpel, haal stenen uit je tuin en zet er plantjes voor in de plaats, kies voor een groen dak of gevel of leg een geveltuintje aan. Hoe mooi zou het zijn als we die groene revolutie allemaal omarmen?

Ze kunnen niet praten, maar ik weet zeker dat alle vogels, insecten en kleine dieren in onze stad zouden zeggen: DANK!’