Bobotie voor Heritage Day
Op Heritage Day worden er in heel Zuid-Afrika barbecues (braais) gehouden, culturele evenementen georganiseerd en traditionele dansen en muziek uitgevoerd. Het is een dag van nationale eenheid en trots, waarbij mensen hun diverse achtergronden en tradities vieren.
Wie vieren Heritage Day?
* Wereldwijd: Ongeveer 60 miljoen Zuid-Afrikanen
* Nederland: Ongeveer 20.000 Zuid-Afrikanen
* Zuidoost-Brabant: Geschat enkele honderden Zuid-Afrikanen
Recept: Bobotie
- 500 g rundergehakt of vegetarisch gehakt of in kleine stukjes gesneden gemengde groenten, zoals paprika, courgette, wortel, of linzen/ kikkererwten, uitgelekt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 sneetje witbrood, zonder korst
- 125 ml melk
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 eetlepels mangochutney
- 1 eetlepel worcestersaus
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel bruine suiker
- 50 g rozijnen
- 2 eieren
- zout en peper naar smaak
- 2 laurierbladeren
- amandelschaafsel
Ingrediënten:
Week het brood in de melk en knijp het uit. Bewaar de melk.
Bak de ui en knoflook in een beetje olie tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt, de groenen of linzen/kikkererwten toe en bak tot het bruin is. Voeg de kerriepoeder, kurkuma, chutney, worcestersaus, citroensap, bruine suiker, en rozijnen toe. Meng goed.
Voeg het uitgeknepen brood toe en meng opnieuw. Breng op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Klop de eieren los met de bewaarde melk en giet dit over het gehakt-/groentemengsel. Leg de laurierbladeren bovenop en strooi amandelschaafsel erover. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
Je serveert deze Zuid-Afrikaanse klassieker met geelrijst (rijst gekookt met kurkuma) en een salade.‘Happy Heritage Day!’